Alergiile sezoniere si cainii

Alergiile sezoniere sunt o problema destul de comuna a cainilor si se manifesta prin diferite simptome.

Alergiile sezoniere nu afecteaza doar oamenii, ci si cainii sau pisicile. Ele reprezinta o problema in medicina veterinara. Daca va duceti cainele la un salon de frizerie canina, in mod regulat, ar fi indicat sa mentionati si groomerului acest aspect. Inainte de asta, e bine sa stiti care sunt factorii determinanti in aparitia alergiilor, dar si simptomele.

Cainele se scarpina si se musca

Cea mai comuna reactie este scarpinatul! Pentru a diminua senzatia de mancarime, cainii se scarpina si se musca. Din pacate scarpinatul tinde sa fie atat de agresiv incat rezultatul este o piele inflamata si rosie. Cu toate ca primul lucru care trebuie facut este vizita la veterinar, o solutie temporara este baita cu un sampon usor. Daca alergia cainelui este declansata de polen, copaci sau iarba, aceasta activitate poate ajuta la indepartarea factorilor declansatori.

Piele inflamata si infectata

Una dintre cele mai grave efecte secundare este infectarea pielii care este in mare parte legata de scarpinatul in exces. Vizita la medic este o idee cat se poate de buna, dar pana atunci este bine sa curatati pielea afectata cu hamamelis (sau witch hazel), o planta care are efect calmant si astringent. Poti aplica pe pielea afectata si saculeti cu ceai verde sau negru sau pentru hidratare te poti folosi de uleiul de cocos. Daca blanosul tau devine letargic si nu mai mananca, iar pielea afectata are un miros ciudat, vizita la o clinica veterinara este cat se poate de urgenta.

Caderea excesiva a blanitei/parului

In cazul alergiilor care produc mancarimi la nivelul pielii, pierderea parului/blanitei este un alt simptom. Chiar si matreata poate fi un efect secundar comun al alergiilor, cauzand uscarea severa a pielii. Apelati imediat la un medic veterinar daca scarpinatul produce caderea excesiva a blanitei.

Linsul labutelor

Cand cainii sufera de alergii, ei tind sa se “descarce” in special in extremitatile corpului: urechi, labute, zona anala sau fata. Cu toate ca linsul sau mirositul in regiunea anala poate indica si probleme rectale, este foarte posibil ca blnosul tau sa aiba acest obicei din cauza alergiilor. Doar medicul veterinar iti poate recomanda tratamentul!

Infectii ale urechilor

Uneori, infectiile la nivelul urechilor pot fi legate de alergii, in special in cazul cainilor predispusi la astfel de afectiuni. Indicatorii principali sunt: scuturatul capului, aspect ceros si rosu ale urechilor.alergiile sezoniere la caini Tratamentul pentru acest tip de afectiune poate dura pana la 12 saptamani, de aceea este indicat sa te prezinti cat mai repede la medic.

Afectiuni respiratorii

In acest caz, o astfel de afectiune tinde sa fie mai populara in cazul felinelor, dar si cainii intra uneori in aceasta categorie. Daca observi acest simptom la cainele tau, trebuie sa apelezi urgent la medic deoarece cauza poate fi corelat cu afectiuni mai grave, nu doar alergii.

Tratament?!

Trebuie sa fim realisti si sa intelegem faptul ca alergiile sezoniere nu se vindeca. Ele sunt tinute sub control si nu exista un tratament miraculos!

Articolul prezentat este inspirat dintr-o sursa de specialitate.

Related Posts