Un caine sanatos are blana puternica si stralucitoare, iar sanatatea se reflecta si in comportamentul acestuia.
Blana cainelui este cea mai buna si usoara posibilitate de a afla cat de sanatos este el. Cea mai indicata este informarea cu privire la starea ideala a blanii unui caine in functie de rasa lui, dar si ingrijirea periodica prin periere si spalare.
Mancarea potrivita
Este recomandata o dieta care contine aminoacizi si proteine deoarece ajuta la mentinerea sanatatii blanitei care este predominant facuta din proteine . Prin urmare, o blana lipsita de stralucire, mata, poate indica faptul ca prietenul tau patruped nu primeste o nutritie adecvata. Intereseaza-te in legatura cu portiile ideale si hrana indicata pentru tipul de rasa din care cainele tau face parte. Vizita la medicul veterinar pentru suplimente alimentare poate fi o alternativa buna.
Oaspeti nedoriti
Blana este locul perfect pentru capuse, purici si alti paraziti care pot agrava starea de sanatate a cainelui. Acest lucru se aplica mai ales la cainii cu blana incalcita si murdara. Acesti paraziti pot declansa infectii serioase si pot crea disconfort cainelui tau. Facand un obicei din periere si spalare, poti studia indeaproape blana si pielea catelului si astfel poti preveni aparitia parazitilor sau indepartarea acestora din timp.
Chelirea: vesti rele
Caderea excesiva a blanitei sau existenta unor zone in care nu mai exista par deloc poate indica un numar mare de probleme. Acest tip de problema poate aparea din cauza unor afectiuni hormonale sau tumori, dar poate fi si un simptom cauzat de stres sau alte probleme emotionale. Fiecare rasa de caine naparleste o cantitate de par diferita in special in trecerea de la un anotimp la altul, dar naparlirea excesiva sau cantitarea de par pierduta mult prea mare poate fi un semnal de alarma pentru afectiuni destul de serioase ale cainelui.
Mirosul de proaspat spalat
Blana cainelui ar trebui sa ramana in conditie buna intre spalari, iar un miros puternic de “nespalat” poate indica infectii bacteriene, piele uscata, ciperca sau prezenta puricilor. Daca dupa spalare blanita isi pastreaza mirosul urat si nu are un aspect sanatos, este recomandata vizita la un medic veterinar.
Mentinand o blana curata si stralucitoare te ajuta sa monitorizezi indeaproape starea de sanatate a cainelui tau, sa descoperi nevoile lui si sa previi anumite probleme de sanatate care pot aparea in urma neglijarii blanitei. Totodata, in acest fel relatia caine-stapan se va imbunatati deoarece cainele va primi o parte din atentia si grija de care are nevoie.
Nu este de neglijat nici vizita periodica la un salon de frizerie canina pentru un control al unghiilor, pielii, blanitei si urechilor. Groomerul te va sfatui cum sa iti ingrijesti cainele intre vizitele la salonul de cosmetica canina, iar cainele tau va avea ocazia sa descopere persoane noi si sa socializeze. Intr-un mediu linsitit, ingrijit si plin de iubire fata de animale, orice caine va petrece un timp minunat fara a fi stresat, iar mersul la un salon de tuns caini va deveni o placere!