Cainii brahicefalici si sezonul cald

Cainii brahicefalici sunt mai expusi unor probleme de sanatate in anotimpul calduros.

Cainii brahicefalici sau cainii cu “botul turtit” nu se pot bucura de vremea frumoasa si calda. Principalele trasaturi ale acestor tipuri de caini sunt: capul scurt, botul turtit, narile inguste si limba vizibil mai mare. Cele mai cunoscute rase incluse in aceasta categorie sunt: Shih Tzu, Pug, Pekingese, Chihuahua, Chow Chow, Bulldog, Bull Mastiff, Boxer, Rottweiler.

Sindromul cailor respiratorii brahicefalice reprezinta problemele de respiratie la nivelul cailor respiratorii superioare. In combinatie, umiditatea si vremea calda, poate agrava aceasta problema. Simptomele pot include respiratia zgomotoasa si rapida, gafaieli repetate si mai dese decat de obicei, incapacitatea de a rezista exercitiului fizic. Cea mai buna cale de prevenire este evitarea expunerii cainelui la caldura. In cazuri foarte grave se poate ajunge la nevoia de a apela un medic veterinar pentru tratarea cu oxygen sau chiar supunerea cainelui la o procedura chirurgicala care are ca scop deschiderea cailor respiratorii.

Din cauza predispozitiei la dificultatea de respiratie, acesti caini sunt mai expusi la accidente vasculare cerebrale de caldura deoarece este mult mai dificil pentru ei sa isi regleze temperatura corpului. In cazul in care inspira aer cu o umiditate ridicata, chiar daca nu este cald, acesti caini nu pot elibera caldura. Cand acest lucru se intampla, apare nevoia de a respire si gafai din ce in ce mai des, fapt care cauzeaza cresterea temperaturii corpului si implicit supraincalzirea. Din pacate, acest proces este de scurta durata si poate duce la deces in aproximativ o ora. Bineinteles ca acest scenariu este posibil atunci cand cainele este lasat intr-o masina cu geamurile inchise si expusa la caldura sau intr-o curte, pe timp de canicula.

Daca observati letargie si gafaiala puternica, duceti cainele cat mai repede la un cabinet veterinar si in tot acest timp incercati sa il feriti de surse de caldura. NU incercati sa il acoperiti cu propsoape umede sau sa il bagati in apa rece sau cu gheata deoarece riscati sa impiedicati capacitatea cainelui de a elimina excesul de caldura din corp.

Cainii brahicefalici sunt mai expusi insolatie din cauza pielii cu pigment deschis si a blanii cu fir foarte scurt (de exemplu cainii din rasa Pug). Evitarea expunerii la soare in cele mai calduroase momente ale zilei este cu siguranta cea mai buna varianta.

Sfaturi pentru sezonul cald

Cand mergeti la plimbare asigurati-va ca aveti la dispozitie apa rece intr-un recipient special pentru caini si foarte usor de folosit. Incercati sa va planificati plimbarea in locuri mai racoroase si cu multa umbra. Nu in ultimul rand, fiti atenti la comportamentul cainelui.

Echipa salonului de frizerie canina AlphaPet prezinta acest articol cu scop informativ, iar masurile si deciziile finale ar trebui luate de un specialist veterinar competent!

Related Posts