Igiena orala: ce organe pot fi afectate

Igiena orala a cainelui este deseori neglijata, iar stapanii ar trebui sa invete sa o aplice cat mai des posibil pentru a-i proteja sanatatea generala.

Daca este neglijata, igiena orala nu va cauza doar probleme ale gingiei sau alte probleme dentare ci va afecta si organe vitale. Daca sunt infectate, gingiile si dintii pot facilita intrarea bacteriilor in sange, iar netratata, bacteria va deteriora organele vitale cauzand durere si necesitand tratamente scumpe, care, daca nu sunt puse in aplicare se poate ajunge la decesul cainelui.

Inima

Bacteria isi poate face loc in sangele cainelui atunci cand tesutul gingival este foarte moale si radacina dintelui este slabita. O problema parodontala avansata poate inflama valvele inimii catelului, afectiune a inimii stiuta sub denumirea de endocardita. Boala arteriala coronariana este si ea asociata cu starea proasta a gingiilor. Unele bacteriiigiena orala la caini pot cauza ingustarea peretilor arterelor si scaderea fluxului sanguin, in timp ce alte bacterii pot cauza formarea cheagurilor de sange si pot distruge muschiul inimii.

Ficat

Ficatul are rolul de a purifica sangele, de a facilita procesul digestiv si de a elimina deseurile. Cand bacteria din infectia parodontala sau dintii infectati intra in sange, aceasta poate afecta ficatul. Acest lucru poate cauza un efect domino, afectand si alte sisteme interne care se bazeaza functiile ficatului.

Rinichi

Atunci cand functia renala este compromisa, reziduurile se pot acumula in corpul cainelui. Afectiunile renale acute se pot dezvolta atunci cand infectia intra in sange, cauzand leziuni pe termen lung inclusiv diabetul si tensiunea arteriala crescuta. Un caine cu afectiuni renale se va deshidrata mult mai repede si va avea probleme cu functionarea normala a vezicii urinare si a intestinelor.

Cum recunoastem semnele

Cu cat o infectie dentara a cainelui este descoperita mai repede si tratata, cu atat este mai putin probabil ca leziunile organelor sa apara. Fiti atenti la obiceiul cainelui de a manca si verificati daca mananca intr-o parte, daca are gingiile inflamate sau moi, daca are dintii ciobiti sau daca incep sa cada. De asemenea este bine sa fiti atenti si la salivarea excesiva sau abcese la nivelul gingiei.

Cum prevenim

Periajul zilnic al dintilor cu o periuta de dinti si o pasta destinata cainilor este recomandat. Daca este prea dificil sa faci acest lucru, un medic veterinar sau chiar un salon de frizerie canina te poate indruma catre un specialist in ingrijirea dentara a cainelui.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.