Matreata la caini: cum o tratam?

Matreata, in cazul cainilor, reprezinta o afectiune a pielii care nu afecteaza doar din punct de vedere estetic, dar poate fi si stresanta.

Daca mergeti cu regularitate la un salon de frizerie canina, puteti descoperi din timp acest tip de afectiune. Tineti minte faptul ca aparitia matretii nu ar trebui considerata niciodata ceva normal. Care sunt cauzele? In general, sunt foarte multi factori care declanseaza aceasta conditie a pielii: alergii, paraziti, o boala sau o sensibilitate la mancare. Odata ce ati descoperit prezenta matretii, este necesar sa duceti cainele la medicul veterinar pentru a stabili cauza.

matreata la caini

Daca nu sunteti siguri ca patrupedul vostru are intr-adevar matreata ar trebui sa cautati cu atentie fulgi mici albi care stau la baza blanitei. Acestia sunt prezenti in numar mare in special de-a lungul spatelui si la baza cozii. De asemenea, blanita cainelui va avea un aspect uleios atunci cand vorbim de matreata. Tratamentul va fi bazat pe factorii declansatori ai acestei afectiuni, dar poti urma cateva sfaturi care ar putea ajuta.

Baita regulata si toaletajul profesional

Mersul regulat la un salon de tuns caini este foarte important daca vrem sa tinem departe aceste afectiuni ale pielii. Este necesar si toaletajul de acasa care include baita si periatul blanitei. Vorbeste si cu un groomer despre tratamente speciale care te pot ajuta sa indepartezi aceasta conditie a pielii.

Schimba dieta cainelui

Daca medical veterinar suspecteaza o alergie sau o sensibilitate la mancare, schimbarea tipului de mancare ar putea ajuta. Exista o multitudine de optiuni in ceea ce priveste mancarea hipoalergenica sau chiar mancarea preparata acasa.

Diminueaza stresul

Daca patrupedul tau a trecut recent printr-o perioada stresanta, s-ar putea sa observe aparitia matretii. Singura care prin care poti sa treci peste o astfel de situatie este sa indepartezi factorii care aduc stres in viata cainelui tau. Poti cere sfaturi de la un dresor sau specialist in comportamentul canin. In acest caz, nici samponul ori dieta nu vor fi de folos.

Periajul blanii

Periajul regulat al blanii nu ar trebui neglijat. Acest obicei contribuie la mentinerea unei blani sanatoase si indeparteaza pielea moarta. Cu cat blana este mai grea cu atat ar trebui ca periajul sa fie mai frecvent. Cu siguranta putem spune ca periajul saptamanal este esential pentru intretinere.

Suplimentele

Vitaminele adaugate in dieta zilnica a cainelui este o modalitate la indemana pentru a ajuta unele afectiuni ale pielii. Acizii grasi ajuta la cresterea nivelului uleiurilor natural ale pielii, scazand cantitatea matretii in acelasi timp. Veterinarul poate recomanda anumite suplimente, in functie de nevoile cainelui.

Nu ignorati alte posibile probleme

In esenta, nu ar trebui sa ne dorim doar sa scapam de aceasta conditie, dar trebuie sa gasim cauza si sa o tratam. Vizitele regulate la veterinar sunt o parte importanta a sanatatii animalului de companie. Aceeasi regula se aplica si atunci cand suspectam ca ceva nu este in regula.

 

Related Posts