Ochii catelului functioneaza diferit fata de ochii oamenilor. Datorita acestui fapt, ei vad o lume la care noi, oamenii, putem doar visa.
Ochii catelului pot detecta culori cu un spectru diferit de cel al oamenilor, conform cercetatorilor, cu toate ca pana acum se credea ca ei vad in alb-negru. Daca ar fi sa cautam un termen de comparatie, am putea spune ca blanosii patrupezi se aseamana persoanelor care sufera de daltonism. Cainii vad lumea inconjuratoare in tonuri de sepia si pasteluri. Culorile nu sunt atat de vibrante precum in cazul oamenilor.
Acuitatea vizuala a cainilor nu este la fel de dezvoltata ca cea a oamenilor. De exemplu, claritatea cu care vedem un obiect aflat la 6 metri departare este pentru caini o claritate asemanatoare cu un obiect aflat la 20 metri departare de noi. Imaginea vazuta de ei este, cu toate astea, clara, dar mai granulata.
Ochii cainelui au un camp vizual mai extins. Oamenii au campul vizul de 180 grade, in timp ce in cazul cainilor, acesta este de 240 grade. Bineinteles ca acest aspect variaza in functie de rasa cainelui (cainii de vanatoare au un camp mai mare, in timp ce cainii de tipul bulldog sau pug nu au capacitatea de a vedea foarte bine ce se afla chiar in fata lor, iar viziunea periferica este mult mai buna).
Cainii vad foarte bine si pe intuneric. Cu totii stim ca pisicile se adapteaza foarte repede la intuneric, dar si cainii au aceasta capacitate aproape la fel de buna. La intuneric sau lumina slaba, atat cainii cat si pisicile pot vedea de sapte ori mai bine decat oamenii. In spatele retinei se afla un strat reflectorizant atat de deschis incat nu poate fi absorbit de fotoreceptori. Acest strat, “tapetum”, da aspectul stralucitor al ochilor pisicii sau cainelui in intuneric.
Cainii au o a treia pleoapa. Chiar daca nu este folosita in vederea cainelui, a treia pleoapa joaca un rol important: protejeaza ochiul si produce lacrimi.
Ochii catelului pot arata starea de sanatate. Bolile ficatului pot fi detectate usor daca suntem atenti la ochii prietenului nostru patruped. Ingalbenirea albului ochilor reprezinta o afectiune la nivelul ficatului. Daca stratul exterior al ochiului (sclera) este foarte palid, poate avertiza prezenta unei anemii cauzata de sangerarea abdominala sau o boala renala. Schimbarea marimii pupilei poate indica o problema craniana. De exemplu, pupilele de marimi diferite pot avertiza prezenta unui traumatism cranian. Ochii tulburi pot insemna prezenta proteinelor si a globulelor albe in sange. Acest aspect poate fi cauzat de o trauma, infectie, boala autoimuna, diabet sau multe alte conditii precare de sanatate.
Pentru un diagnostic corect este indicat sa apelati la ajutorul unui medic veterinar. Acest articol este realizat in scop pur informative si cu rolul de a ajuta si avertiza stapanii de blanosi.
Nu uitati si faptul ca o vizita periodica la salonul de frizerie canina este cruciala pentru sanatatea cainelui si pentru evitarea aparitiei unor infectii la nivelul pielii, urechilor, ochilor sau labutelor.