Un nou membru canin: cum prevenim gelozia cainelui

Incercarea de a introduce un nou membru canin in familie atunci cand deja mai exista unul, poate fi destul de dificila.

Daca aveti deja un caine care isi are locul bine stabilit in casa, este posibil sa nu agreeze imediat noul membru pe teritoriul lor, mai ales daca acesta realizeaza ca va trebui sa imparta dragostea si atentia voastra cu el. Chiar daca gelozia e un sentiment normal la inceput, este bine sa faceti tot posibilul pentru a reduce si chiar elimina acest tip de comportament inainte de a se ajunge la agresivitate.

Iata cum puteti dezvolta un mediu armonios pentru caini, un mediu in care se vor intelege si vor putea convietui fara probleme:

Trebuie sa cunoasteti primele semne de gelozie

Este recomandat sa va documentati inainte de a aduce puiutul pe teritoriul cainelui si sa cunoasteti bine primele semne ale geloziei. Daca siti ce va asteapta veti putea manevra anumite situatii mult mai bine si eficient. Iata cateva semne ale geloziei:

  • Schimbarea apetitului
  • Maraie la tine sau la noul membru blanosMembru canin nou in familie
  • Comportament schimbat in rau (roade, face pipi in casa)
  • Sta foarte aproape de tine (mai mult decat de obicei)
  • Sta imbufnat/suparat

Este foarte important sa va impuneti ca lider al “haitei”, iar daca blanosii vostri nu se comporta sa cum ar trebui, este necesar sa folositi ferm si impunator cuvantul “NU”. De asemenea e bine sa fie laudati si recompensati atunci cand ei coopereaza.

Trebuie sa se intalneasca pentru prima data intr-un mediu neutru

Deoarece cainii sunt animale teritoriale, vei avea sanse mai mari ca blanosii tai sa se inteleaga bine intr-un timp mai scurt daca se intalnesc pentru prima data pe un teritoriu neutru. Astfel, cainele tau nu va simti ca spatiul lui este invadat.

Pentru reducerea tensiunii incercati sa ii laudati

Atunci cand ii aduceti in casa, pregatiti-va pentru multe momente tensionate la inceput. Este important sa iti lauzi catelul in timp ce ii acorzi atentie noului puiut. Astfel il vei asigura ca nu l-ai uitat si nici nu l-ai inlocuit. Incearca sa iti distribui atentia si dragostea in mod egal!

Tine cont de vechile obiceiuri si nu schimba rutina zilnica

O cauza majora a geloziei cainelui tau este schimbarea rutinei. La fel ca oamenii, cainii nu reactioneaza bine la schimbari, de aceea este indicat sa pastrezi vechile obiceiuri. Introducand noul venit in activitati distractive, acceptarea lui de catre catelul tau va veni mult mai repede. In ceea ce priveste hranirea lor, primul care ar trebui sa primeasca mancarea este masculul sau femela alpha. Daca si in aceasta situatie acesta atenteaza la mancarea noului venit, este bine sa ii hraniti in camere separate.

Poate fi frustrant atunci cand trebuie sa faci fata unui caine gelos, dar incearca sa vezi lucrurile si din perspectiva lui. S-ar putea sa treaca ceva timp pana sa se obisnuiasca cu noul membru, dar daca respecti pasii pentru a reduce tensiunea si pastrezi vechile obiceiuri, nu ar trebui sa treaca mult timp pana se vor intelege si vor deveni prieteni buni.

Este important sa va preocupati de comportamentul cainilor deoarece va vor usura viata foarte mult, mai ales cand vizitati un salon de frizerie canina. In acest caz este necesar ca acestia sa aiba o atitudine submisiva si sa nu arate agresivitate fata de groomer.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.