Agresivitatea unui caine poate fi exprimata fie prin latrat, fie prin muscatura.
Acest comportament agresiv ar fi de preferat sa nu existe si sa nu se manifeste pe oamenii sau animalele din jur.
Agresivitatea cainilor iese la iveala printr-un anumit tip de comportament: marait, aratatul dintilor, zgariatul si atacul prin muscatura. Cu toate ca aceste manifestari agresive ale cainilor sunt modul lor de exprimare si de comunicare, in randul oamenilor nu sunt acceptate.
Pentru ca un comportament agresiv al cainelui poate fi extrem de complex , iar consecintele pot fi foarte grave, este indicata vizita la un specialist in comportamentul canin.
Agresivitatea poate fi de mai multe tipuri:
Comportament agresiv declansat de frica
Acest tip de comportament este determinat de o reactie defensiva si isi face aparitia atunci cand cainele se simte in pericol si simte ca poate fi ranit fie de alti oameni, fie de alti caini. Amintiti-va faptul ca blanosul poate percepe intentiile celor din jur diferit fata de noi, oamenii, iar in consecinta poate reactiona in mod surprinzator.
Agresivitate declansata de instinctul teritorial si nevoia de a proteja
Comportamentul agresiv teritorial poate depasi in cele mai multe cazuri teritoriul casei voastre (sau a curtii daca este cazul). Daca aveti obiceiul de a scoate cainele la plimbare in jurul blocului, acesta va marca zona de fiecare data, iar cu timpul va considera acea zona drept teritoriul lui. In cazul nevoii cainelui de a-si proteja “haita” de eventuale pericole, comportamentul agresiv se indreapta catre oameni sau animale percepute ca amenintare.
Agresivitate redirectionata
Acest tip de agresivitate este destul de comun si de cele mai multe ori inteles gresit de stapani. Cum se manifesta? Atunci cand un caine este provocat, dar nu are posibilitatea de a ataca, atunci isi va concentra toata acea energie in alta parte.
Variatia individuala a comportamentului
Probabilitatea ca un caine sa se manifeste agresiv intr-o anumita situatie poate varia semnificativ de la caine la caine. In timp ce unii pot reactiona agresiv la cei mai mici stimuli, altii nu se reped sa muste chiar si dupa expunerea repetata la stimuli care il ameninta.
In general, agresivitatea poate fi influentata de factorii de mediu si de cei genetici si poate fi modificata prin modificarea comportamentului cu ajutorul unui specialist si niciodata doar de stapan.
Modul in care un caine se comporta atunci cand iese din confortul teritoriului sau, poate influenta si viata sociala a stapanului. De exemplu, atunci cand vizitati un salon de frizerie canina, este foarte important ca blanosul sa arate un comportament echilibrat si nicidecum agresiv!