Balonarea la caini: ce trebuie sa stii?

Balonarea cainelui

Balonarea la caini este o conditie extrem de serioasa si necesita ingrijire medicala de urgenta.

Balonarea la caini are loc atunci cand stomacul se extinde si se umple cu gaz. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de torsiune gastrica sau GDV. Nu este foarte clar de ce apare, dar ingerarea unor cantitati mari de mancare imediat dupa sau inainte de un efort fizic.

Echipa de frizerie canina si tuns caini Alpha Pet are grija de clientii sai blanosi, iar scopul principal este ca fiecare patruped sa beneficieze de cele mai bune servicii de cosmetica canina. De asemenea, prin acest blog, dorim sa oferim informatii cu privire la sanatatea cainelui. Toate articolele noastre sunt cu scop informativ, iar tratamentul oricarui tip de afectiune trebuie sa aiba loc la cabinetul veterinar.

Ce se intampla cand un caine este balonat?

Atunci cand stomacul unui caine se umple cu gaz, acesta pune presiune pe diafragma si alte organe interne. Astfel, apar probleme cu circulatia si la nivelul sistemului respirator, cauzand dificultati de respiratie. Inima nu va mai putea distribui cantitatea necesara de sange si oxigen la nivelul intregului corp. Din aceasta cauza, cainele va intra in stare de soc. Atunci cand stomacul se rasuceste, alimentarea cu sange catre stomac este afectata. Uneori, si splina este afectata. Peretele stomacului si plina vor incepe sa moara.

Poate supravietui un caine afectat de balonare, fara tratament?

Balonarea la caine este una din cele mai serioase afectiuni canine. Lasata netratata, cainele va muri. Pe de alta parte, rata de supravietuire in cainii tratati chirurgical la timp este in jur de 80%. De aceea, este foarte important sa te prezinti la cabinet cat mai repede posibil.

balonarea la cainiCare sunt cauzele?

Medicii veterinari nu sunt foarte siguri de cauzele balonarii canine. Adesea, aceasta afectiune este observata la 2-3 ore dupa o masa, in special daca aceasta contine mancare uscata si este urmata de o cantitate mare de apa sau exercitiu fizic intens. Din pacate, totul a ramas la nivel de teorie, nefiind dovedita din punct de vedere stiintific. Exista o alta teorie conform careia, balonarea la caini este cauzata de schimbarea brusca a ritmului contractiilor stomacale. Se presupune ca in urma acestei schimbari o cantitate de aer este prinsa in interior rezultand in expansiunea stomacului.

Rase de caini predispuse la balonare

Teoretic, toti cainii sunt predispusi la balonare, atat masculi, cat si femele. Rasele mari sunt cele mai predispuse la aceasta conditie medicala, cum ar fi: Ciobanescul German, Dobermann, Saint Bernard, Dog German, Setter. In categoria de mare risc intra si: Weimaraner, cainii din rasa Pudel si Basset Hound. Conform studiilor, riscul creste odata cu varsta si este de cinci ori mai intalnita in cainii de rasa pura comparativ cu cainii rezultati in urma incrucisarii de rase. Greutatea corporala este considerata un factor de risc si creste sansele aparitiei balonarii canine. Cainii care au o greutate mai mare de 40 kg sunt mai predispusi decat cainii cu o greutate mai mica de 10 kg.

Care sunt simptomele?

Primele simptome pot fi schimbarea in comportamentul cainelui sau neliniste, o respiratie greoaie si un puls crescut, salivare excesiva, varsaturi de consistenta spumoasa alba sau incercarea de a vomita. Odata cu trecerea timpului se poate observa largirea abdomenului, durere la orice tip de presiune abdominala, albirea gingiilor si un ritm cardiac foarte ridicat.

Cum se trateaza?

Balonarea la caini nu se trateaza sub nicio forma acasa. Aceasta conditie are nevoie de atentia si interventia medicului veterinar. Tratamentul, de obicei, consta in administrarea intravenoasa de fluide pentru diminuarea socului si decompresia gastrica. Odata cu stabilizarea conditiei, este necesara interventia chirurgicala. Astfel, stomacul va fi readus in pozitia corecta si va fi efectuata gastropexia care are rolul de a mentine stomacul in pozitia corecta. In ceea ce priveste splina, aceasta va fi examinata, iar daca este necesar se va realzia indepartarea ei. Pentru ca pot exista complicatii dupa operatie precum probleme cardiace sau de coagulare a sangelui, vor fi efectuate diferite teste inclusiv analize de sange.

Daca observi semne ale balonarii cainelui nu ezita sa apelezi la ajutor de specialitate. Cu cat trece mai mult timp, cu atat sansele de supravietuire sunt mai mici.

Related Posts