Caderea parului la caini poate ascunde o problema medicala.
Caderea parului in cazul cainilor nu este doar deranjanta pentru stapani, dar in acelasi timp poate insemna o problema destul de grava. Daca iti duci regulat cainele la un salon de frizerie canina, groomerul va observa cu siguranta aceasta conditie a pielii. In general, se recomanda vizita urgenta la un medic veterinar. In cazul alopeciei canine este necesar un plan de tratament bine pus la punct de catre medical veterinar.
Iata ce poate cauza caderea parului in cazul cainilor:
Alergiile
Cea mai frecventa cauza este alergia. Alergiile pot fi declansate fie de polen, mucegai sau paraziti precum purecii. O alta cauza posibila a pierderii parului poate fi alergia alimentara.
In general, alergia se manifesta prin mancarimi la nivelul pielii care duc la scarpinat in exces, muscatul pielii si intr-un final pierderea parului. In cazul alergiilor provocate de pureci se recomanda tratament de preventie precum picaturi sau zgarda cu efect deparazitant.
Infestari sau infectii
Infestarea cu paraziti precum pureci, capuse sau acarieni poate fi o cauza a alopeciei la caini. Semne ca patrupedul tau are pureci, capuse sau acarieni: caderea parului in zona urechilor, ochilor, pieptului si abdomenului, inclusiv mancarime, inrosire si inflamatie la nivelul pielii.
Infectiile bacteriene sau fungice pot fi atribuite pierderii parului. Fiti atenti la pierderea parului in anumite zone, la inflamatii sau aparitia crustelor.
Sindromul Cushing
Hiperadrenocorticismul sau boala lui Cushing este cauzata de expunerea tesutului la niveluri foarte mari de cortizol. Simptomele acestei afectiuni includ caderea parului, un colorit mai inchis al pielii si un abdomen marit. In general, sindromul Cushing apare la cainii de varsta medie sau la seniori. Cu toate astea, afectiunea poate fi prezenta si la cainii care consuma medicamente cu corticosteroizi pentru mai mult timp.
Cauze genetice
Unele rase de caini sunt mai predispuse genetic la pierderea parului. In primul rand sunt acele rase de caini fara par care sunt inmultite pentru trasatura lor genetica: Chinese Crested, American hairless terrier sau Xolo. Alte rase de caini precum Doberman, Chihuahua, Ogarul Italian sau Whippet, pot suferi uneori de lipsa parului in zona urechilor, pe piept, pe spate, pe coapse sau in zona inferioara a gatului.
Ranile de presiune
Ranile de presiune mai sunt numite si escare sau ulcer de decubit. Acestea sunt leziuni localizate in general in zona coatelor sau in alte zone de presiune osoase care vin in contact, in mod regulat, cu suprafetele dure. Aceasta presiune si frictiune constanta duce la formarea bataturilor si implicit la pierderea parului in zonele respective. Cateodata, aceste bataturi se pot crapa si sangera. Ranile de presiune sunt mai frecvente in cazul cainilor varstnici, in special cei de talie mare.
Acest articol este realizat in scop pur informativ si are ca principal sursa de inspiratie site-uri de specialitate de ingrijire canina.