Cainele meu roade: cum il dezvat?

Majoritatea stapanilor de caini s-au confruntat cu prostul obicei al blanosului lor de a roade, iar din fericire exista un remediu pentru acest tip de comportament nedorit.

Prietenul nostru patruped roade, iar asta ne innebuneste! Ar trebui sa constientizam si faptul ca noi, stapanii, avem o parte din vina si este responsabilitatea noastra sa gestionam situatia cat mai repede posibil atat pentru siguranta si sanatatea lui cat si a noastra.

Incearca sa iti intelegi cainele

Puiutii de caine au obiceiul de a explora lumea luand obiecte in gura, asemenea bebelusilor. In afara acestui aspect, in primele 6 luni apare si disconfortul la nivelul gingiilor cauzat de aparitia dintilor de lapte, apoi de schimbarea acestora. Prin activitatea puiutului de a roade diferite obiecte, el se va simti mult mai bine, iar durerea gingivala se va ameliora.Cainele meu roade tot

Adultii, in schimb, rod din diferite motive si pentru a il determina sa renunte la acest obicei este bine sa gasim motivul pentru care ei se comporta asa. Iata cateva cause ale rosului distructiv:

  • Plictiseala
  • Anxietate de separare
  • Teama
  • Nevoia de atentie

In cazul in care comportamentul este cauzat de anxietate sau frica, este recomandat sa apelati la un specialist!

Invata-l ce are voie sa roada

Aminteste-ti ca este responsabilitatea ta sa ascunzi lucrurile pe care cainele nu are voie sa le roada si incearca sa nu ii pui la dispozitie fie incaltamintea, hainele, telecomanda sau cartile. Atrage-i atentia doar cu jucarii destinate cainilor care sa se distinga de lucrurile din casa.

Supravegheaza-l

Incearca sa fii cu ochii pe el macar pana invata regulile impuse de tine, iar atunci cand nu esti in preajma incearca sa ii construiesti un loc sigur, in care nu are ce sa roada si totodata sa aiba la dispozitie spatiu, apa si mancare.

Acorda-i mai multa atentie

Petrece mai mult timp cu el si implica-l in activitati fizice si psihice. Un caine plictisit isi va gasi mereu o activitate, numai ca s-ar putea sa nu iti fie pe plac. Asadar, tine minte ca un blanos obosit dupa activitati distractive este un blanos mai cuminte. Exercitiile ar trebui sa se muleze dupa varsta, rasa si starea de sanatate a cainelui.

Puiutii care isi schimba dintii au nevoie de ceva care sa le calmeze gingiile. Ingheata un prosop sau o bucata de material curata pentru ca puiutul sa o poata roade. Materialul rece ii va calma gingiile, dar puiutul trebuie supravegheat in tot acest timp pentru evitarea unor eventuale mici incidente.

Daca il prinzi in fapt il poti intrerupe folosind un ton mai ridicat si ii poti oferi o jucarie potrivita pentru ros. Atunci cand cainele ia jucaria in gura incearca sa il lauzi pe un ton calm si prietenos.

Daca apuca un obiect si fug cu el, incearca sa nu il urmaresti. Cainii considera alergatul o activitate distractiva, prin urmare va primi ceea ce isi doreste. Ce e de facut? Cheama-l la tine sau ofera-i o recompensa pentru a elibera obiectul.

Nu in ultimul rand, incearca sa ai rabdare si asteptari realiste! Un caine nou venit in casa are nevoie de timp pentru acomodarea cu mediul si regulile impuse de tine.

A avea grija de cainele tau este o responsabilitate si se va reflecta acest lucru in comportamentul lui fie atunci cand iesiti in parc pentru socializare, fie cand vizitati medicul veterinar sau o frizerie canina.

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.