Ingrijirea canina in timpul iernii

Ingrijirea canina in sezonul rece este obligatorie pentru mentinerea blanitei si a pielii.

Ingrijirea canina este recomandata pe tot parcursul anului. Iarna poate pune probleme atat pentru oameni cat si pentru caini. Cu siguranta poti crea o rutina de ingrijire a blanosului chiar la tine acasa, dar sunt anumite aspecte care necesita interventia unui groomer. Un salon profesional de frizerie canina dispune de resursele necesare pentru un ritual perfect de ingrijire a blanitei si pielii. Noroiul si zapada afecteaza aspectul si structura blanitei, iar gheata si sarea pot dauna labutelor.

Blanita

Cainii cu blana lunga au nevoie de mai multa atentie si ingrijire in timpul iernii. Multi stapani isi tund periodic cainii in lunile calde si nu considera periajul zilnic obligatoriu si implicit ies din rutina de ingrijire. In lunile de iarna blanita va creste la loc si se va incalci mult mai repede. Acest lucru nu afecteaza doar aspectul estetic, dar in acelasi timp impiedica patrupedul sa retina caldura cu ajutorul blanitei. O blana incalcita nu va retine niciodata caldura. Stabileste o rutina de periaj de 3-5 ori pe saptamana pentru a preveni formarea caltilor.

Daca nu ai timpul necesar pentru îngrijirea blanitei poti opta pentru o tunsoare mai scurta. In acelasi timp, este indicat ca lungimea blanitei sa nu fie prea scurta. O tunsoare mai lunga cu 2-3 cm  fata de lungimea pentru care optezi in mod normal in lunile cu temperaturi mai ridicate, este alegerea ideala.

Chiar si pentru cainii cu blana scurta, îngrijirea periodica este obligatorie. Aerul rece si uscat poate cauza o naparlire mai accelerata. Poti intretine o blanita sanatoasa prin periajul constant, de 3-5 ori pe saptamana.

Pielea

Pielea cainilor se usuca mult mai repede in sezonul rece. Sunt lucruri pe care le poti face preventiv:

  • Cainii au nevoie de baita regulata nu doar pentru indepartarea mizeriei, dar si pentru mentinerea sanatatii pielii si blanitei. Acest ritual trebuie facut cel putin o data pe luna cu un sampon hidratant formulat special pentru caini. Nu folosi sampon pentru uz uman, deoarece va usca pielea cainelui, din cauza diferentei de pH.
  • Hidratarea intensa este necesara pentru anumiti caini cu pielea foarte uscata. Masca sau balsamul folosit trebuie sa stea pe blanita macar 5 minute. Daca alegi sa usuci blana cainelui cu foehnul, foloseste setarea cea mai mica si tine-l de 15 cm distanta de piele.

Labutele

Ingrijirea canina adecvata a labutelor este necesara pentru cainii care ies afara in timpul iernii. Sezonul rece afecteaza labutele cainelui, din aceasta cauza este nevoie de precautie suplimentara:

Unghiutele cainelui

  • trebuie taiate periodic, deoarece in timpul iernii nu se vor toci la fel ca in restul anotimpurilor. Daca nu ai timp, nu te pricepi sau iti este frica sa folosesti unghiera (care trebuie sa fie special pentru caini) poti apela la medicul veterinar sau la groomer.

Parul dintre pernute

  • trebuie tuns chiar si in timpul iernii. Parul crescut in aceasta zona poate prelua zapada care va cauza iritatie sau va leza pielea cainelui. De obicei, groomerul se va ocupa de acest aspect in timpul vizitei la salonul de frizerie si cosmetica canina.

Pernutele

  • sunt in mod natural mai groase si tari, cu aspect de piele. Ele ofera protectie impotriva suprafetelor dure si a elementelor. Uneori, iarna poate fi prea dura pentru pernitele cainilor. Sarea, nisipul, gheata, zapada sau produsele de degivrare vor usca, crapa, irita sau chiar leza suprafata pernitelor.
  • Folosirea unui balsam special va proteja aceasta zona delicata a cainelui. Inainte de orice iesire, folosirea balsamului este benefica. La intoarcere, labutele cainelui trebuie curatate de orice mizerie sau substanta chimica. Poti opta oricand pentru achizitia unor cizmulite pentru caini, bineinteles daca si blanosul va accepta.

Related Posts