Tunetele pot fi o sursa de panica si anxietate pentru caini, de aceea e bine sa stim cum sa ii protejam.
Tunetele pot fi infricosatoare pentru unii blanosi, cauzandu-le un nivel de stres si anxietate destul de ridicate. Reactia la astfel de zgomote poate fi una temperata sau, in unele cazuri, se poate ajunge la simptome severe. Comportamentul unui caine nu se rezuma neaparat doar la abilitatea acestuia de a fi docil in timpul unei vizite la salonul de frizerie canina. Este important ca stapanul sa cunoasca semnele de stres ale patrupedului sau si sa stie cum sa il calmeze. Reactiile blanosului la tunetele din timpul unei furtuni pot varia de la nevoia de a se ascunde, tremur, intins excesiv, mers agitat, pana la comportament distructiv care il poate rani.
Cainii care au aceasta fobie sunt de obicei sensibili la zgomote puternice, cum ar fi artificiile/petardele. Specialistii cred ca in general, femelele si masculii castrati sunt mai predispusi la teama de tunete.
Reducerea fricii de tunete la caini
O descoperire destul de importanta a specialistilor arata ca majoritatea stapanilor care au astfel de caini nu se prezinta la medicul veterinar si nu cer ajutor profesional. Acest comportament al stapanilor este cauzat, probabil, de lipsa de informare cu privire la disponibilitatea ajutorului in acest caz. Cu toate ca fobia de tunete poate fi destul de dificil de manevrat, exista soutii la care stapanii pot apela.
Bineinteles ca primul pas este vizita la un cabinet veterinar sau un specialist in probleme comportamentale. Exista tratamente medicamentoase care contribuie la calmarea cainelui in timpul furtunii. Un alt beneficiu adus de acest tratament este reducerea nivelului de stres indeajuns de mult pentru ca acesta sa se poata concentra la planul de modificare comportamentala. Multi stapani nu iau in considerare aceasta solutie, dar ar trebui sa stie ca aceasta fobie poate deveni un pericol pentru sanatatea patrupedului.
Sfaturi pentru fobia de tunete la caini
- Asigura-te ca are acces in locuri care ii ofera siguranta.
- Unii caini se simt in siguranta cand sunt afara. (daca locuiesti la curte, il poti scoate la joaca cu mingea lui preferata)
- Mascarea zgomotului poate fi de ajutor. Pornirea televizorului sau a radioului ii poate distrage atentia prin minimizarea sunetelor de afara. Atentie, nu da volumul prea tare pentru ca unui astfel de caine ii este frica de zgomote puternice in general. Poti apela si la diferite aplicatii care au sunete speciale pentru calmarea cainelui sau pur si simplu poti accesa Youtube pentru astfel de melodii.
- Desensibilizarea sistematica este o abordare pe termen lung a modificarii comportamentului. Aceasta se face prin expunerea blanosului la un stimul care ii ridica nivelul de anxietate si in acelasi timp il asociezi cu o recompensa (mancare preferata, jucaria preferata, activitatea preferata). Expunerea trebuie sa fie de scurta durata!
- Daca blanosul tau nu este foarte afectat de tunetele de afara, ii poti distrage mai usor atentia cu jocul preferat sau exercitii usoare de dresaj.
Daca cainele tau sufera de fobie de tunete sau zgomote puternice, este recomandat sa cauti ajutor specializat!
Acest articol a fost realizat in scopul de a informa si nu poate fi luat drept o forma de tratament fara prezentarea la medicul veterinar pentru mai multe indicatii!