Vremea calda poate afecta sanatatea si starea de bine a cainelui.
Vremea calda nu ne afecteaza doar pe noi, oamenii, dar si pe blanosii nostri. Cu toate astea, cu ajutorul unor mici trucuri ne putem bucura de activitati fizice in aer liber impreuna cu patrupezii.
Incearca sa te rezumi la activitati pe timpul diminetii sau serii
Dimineata sau seara sunt singurele momente ale zilei in care te poti feri de vremea calda. De asemenea, iti poti prelungi plimbarile zilnice alaturi de cainele tau, iar in acelasi timp eviti si umiditatea din aer.
Odihneste-te in timpul plimbarilor in aer liber
Pentru evitarea cresterii temperaturii corporale a cainelui, este indicat sa iei pauze din cand in cand. Gaseste o zona cu umbra care ii permite blanosului tau sa se racoreasca. Iesirile scurte si dese sunt o alternativa sanatoasa pentru catel. Incearca sa te limitezi la 3 plimbari pe zi care sa nu fie mai lungi de 10 minute.
Apa nu trebuie sa lipseasca! Daca nu ai o adapatoare speciala pentru caini, asigura-te ca iei cu tine o sticla cu apa.
Atentie la asfaltul fierbinte! In timpul sezonului cald, asfaltul se poate incinge extrem de mult. Astfel, pernutele cainelui vor fi afectate. De asemenea, si nisipul se poate incinge! Daca nu poti tine palma pe asfalt mai mult de 5 secunde, cu siguranta suprafata are o temperatura mult prea mare pentru catelul tau.
Da o sansa si activitatilor fizice de interior! Daca este mult prea cald, sau cainele tau pur si simplu nu vrea sa petreaca mult timp in aer liber, incearca sa te implici in exercitii de interior, intr-o atmosfera placuta asigurata si de aerul conditionat. Jucariile care ii antreneaza fizic sau inotul supravegheat in cada, in cazul cainilor mici, pot fi indeajuns.
Detii o rasa de caine sensibila la caldura? Daca te numeri printre stapanii de caini care au o sensibilitate mai ridicata la caldura, ar trebui sa fii mai atent. Cainii cu botul scurt sau brahicefalici (Pug sau Bulldog) au nevoie de masuri de precautie suplimentare atunci cand vine vorba de activitatile in aer liber pe timpul verii. Aceste tipuri de rase nu isi pot regla temperatura la fel de eficient ca alte rase. Aceasta ineficienta este cauzata de nasul scurt care implica o cale aeriana mai scurta.
Fii atent la semnele de supraincalzire! Cainii suprasolicitati fizic din cauza caldurii vor avea tendinta fie sa mearga mai aproape de stapan, fie sa caute locuri cu umbra sau pur si simplu se vor opri din mers. Fii atent la primele semne de stres: cascatul si clipitul excesiv, gafaitul, sau schimbarea comportamentului in timpul plimbarii Gingiile uscate pot indica deshidratarea cainelui.
Alte semne la care trebuie sa fii atent: voma, diaree, gingii sau limba de culoare rosu aprins. Conform medicilor veterinari, cainii supraponderali sau obezi sunt mult mai predispusi la supraincalzire. Daca observi semnele mentionate anterior, cel mai indicat este sa duci cainele la medic.
Regleaza-i temperatura! Daca identifici semne de supraincalzire, incearca sa ii asiguri cat mai repede o temperatura normala a aerului. Ofera-i apa, dar nu insista daca refuza sa bea. Stropeste-l cu putina apa rece sau infasoara-l cu un prosop umezit in apa rece. Daca starea cainelui nu se imbunatateste, cheama veterinarul!
Frecventa vizitelor la o frizerie canina trebuie sa fie mult mai ridicata in timpul sezonului cald pentru o intretinere adecvata a blanitei si pielii cainelui tau.
Atentie! Toate articolele postate pe acest site sunt cu scop informativ si nu ar trebui luate drept tratament! Contactati veterinarul pentru informatii amanuntite sau tratamente.