Agresivitatea cainelui fata de straini

Agresivitatea cainelui fata de straini se manifesta adesea din dorinta de a proteja teritoriul.

Agresivitatea cainelui fata de persoanele pe care nu le cunoaste poate avea la baza o predispozitie a acestui tip de comportament. De fapt, unele rase de paza precum Mastiff si Terrier au o inclinatie spre agresivitate. In vizitele la un salon de frizerie canina este necesar un comportament echilibrat al patrupedului. Din pacate, unii caini ajung la un nivel extrem, care poate duce la probleme serioase. Daca blanosul se repede sa muste straini care intra in curte sau in casa, este necesara dresarea acestuia pentru a evita viitoare pericole mult mai grave. Doar intelegand de unde pleaca aceasta agresivitate putem corecta un astfel de comportament.

De ce am un caine agresiv?

Mârâitul si latratul atunci când ai invitati iti poate ridica nivelul de anxietate si disconfort. In acelasi timp gandeste-te ca nici starea emotionala a cainelui tau nu este una pozitiva. Aceste manifestari sunt cauzate de anxietate sau frica si este necesara interventia unui specialist.

De obicei, cainii care isi apara teritoriul in mod agresiv sunt acei caini care nu au fost socializati suficient atunci când erau puiuti. Ceea ce pentru tine nu pare a fi o amenintare, pentru un caine insuficient socializat poate reprezenta o amenintare extrema. Agresivitatea nu se manifesta imediat, ci poate aparea atunci cand cainele devine adult (in functie de rasa intre 1 si 3Agresivitatea cainelui si comportamentul la frizerie canina ani). De obicei, cu cat se intervine mai repede, cu atat este mai bine.

Ce pot face pentru a corecta agresivitatea cainelui?

Daca ai un caine care actioneaza agresiv fata de oricine iti calca pragul, este vital sa te consulti cu un specialist in comportament canin. Daca blanosul pare inconfortabil, este incordat, anxios sau maraie, cauta o solutie inainte ca problema sa escaladeze. Primul pas ar fi vizita la un medic veterinar. Depistarea oricarui substrat care ar duce la o problema medicala este foarte importanta inainte de a merge la un specialist in comportament canin. Asigura-te ca acest expert este acreditat si cere parerea medicului veterinar.

Ce poate face un expert in comportamentul canin?

In cazul unui caine cu agresivitate teritoriala, expertul iti va explica regulile de siguranta pentru ca nimeni sa nu fie ranit. Aceste masuri pot consta in punerea cainelui intr-o cusca pentru interior sau chiar izolarea cainelui in alta camera atunci cand invitatii intra in casa. Inainte de toate, un profesionist trebuie sa iti explice pasii acestui proces. Scopul este schimbarea starii emotionale a cainelui atunci cand este pus intr-o situatie care ii induce agresivitatea. Majoritatea cazurilor se bazeaza pe frica, deci rezolvand anxietatea patrupedului poate fi cheia pentru rezolvarea comportamentului agresiv.

Ce poate face medicul veterinar pentru cainele meu?

In functie de situatie, medicul va prescrie medicamente pentru anxietate care vor permite ca efectuarea programului de modificare comportamentala sa fie mult mai eficienta. Aceasta interventie medicala se va face daca patrupedul a aratat un nivel mare de anxietate si nu a fost cooperant. Este foarte important ca stapanii sa inteleaga ca cea mai buna cale este colaborarea cu expertii in domeniu. Trebuie retinut si faptul ca agresivitatea nu poate fi “vindecata”, dar poti ajuta cainele sa devina mai confortabil atunci cand are contact cu persoane necunoscute.

 

Related Posts